10 jaar Prestatiegarantie op “Altijd Lente” nieuwbouw

Particuliere opdrachtgevers in Lunteren hadden met een lokale aannemer en architect een traditioneel ontwerp gemaakt dat juist voldeed aan Bouwbesluit (EPC=0,4). Omdat zij zich hierbij niet senang voelden, hebben zij ‘Plushuis’ om advies gevraagd.

De opdrachtgevers hadden sterk het gevoel dat ze met dit Bouwbesluit-ontwerp een huis gingen bouwen dat vanaf de dag van oplevering direct al achterhaald was. “Wij bouwen maar één keer in ons leven een eigen huis, dan graag meteen toekomstbestendig.”

Nicolaas van Everdingen van Plushuis is gespecialiseerd in toekomstbestendig (ver)bouwen. Hij stelde voor om binnen de beperkte ruimte die er nog was het ontwerp aan te passen. Hij verving het bakstenen buitenblad met spouw door een volledige schilisolatie met afwerking van stucwerk. Zo steeg de isolatiewaarde fors maar bleef hij binnen het bouwvlak en het bouwbudget. Door daarnaast extra aandacht te besteden aan de luchtdichtheid, aan zonwering en nachtventilatie, en keuze voor een all-electric concept met duurzame verwarmingstechnieken, zou de energiezuinigheid van het ontwerp aanmerkelijk verbeteren. Hierdoor is het ontwerp Nul-op-de-Meter geworden.

NoM Nieuwbouw ZW Plushuis projectNoM nieuwbouw ZO Plushuis project

Let op de verschillen: geen schoorsteen meer (all-electric!) en meer nuttige inhoud door de geknikte kap.

De sprong die je maakt van EPC=0,4 uit bouwbesluit 2016 naar Nul-op-de-Meter laat zich het beste grafisch weergeven:

Schermafbeelding 2016-06-27 om 09.42.33

1e Nul-op-de-Meter Rabobank hypotheek in Nederland

De Rabobank verhoogt de leencapaciteit met € 25.000 specifiek voor dergelijke Nul-op-de-Meter woningen op voorwaarde dat het ontwerp een EPC van 0 heeft, met aanvullend een opwekcapaciteit van tenminste 3.150 kWh per jaar aan duurzame elektriciteit. Ook moet er een Prestatiegarantie afgegeven worden voor 10 jaar door de aannemer. Dit is de eerste hypotheek in Nederland die Rabobank onder deze condities verstrekt.[1] Per 1 januari 217 zijn dit de mogelijkheden: Groenhypotheek Rabobank 

 

Prestatiegaranties vragen aandacht

De harde eis van 10 jaar garanties op een energiezuinig, gezond, maar vooral comfortabel huis vraagt veel aandacht voor details in de ontwerpfase én tijdens de uitvoering. Plushuis is lid van DNA in de Bouw[2] waarbij deze aandacht in de standaard werkwijze zit.

Omdat de aannemer geen ervaring heeft met luchtdicht bouwen is de expertise van DNA lid Peter van der Kleij van ingenieursbureau Van der Kleij ingeroepen. Hij heeft samen met de aannemer op zo praktisch mogelijke manier de luchtdichtheid naar een hoger niveau gebracht door een goed plan van aanpak en training-on-the-job van de werknemers. Met de controles op de bouw wordt ingezet op kwaliteitsborging. Ook wordt halverwege en bij oplevering een blowerdoor-test gedaan om te testen of de afgesproken luchtdichtheid wel gehaald wordt.

Plushuis wist dat voor het afgeven van de Energieprestatiegarantie een EPC berekening niet zou volstaan, en vroeg daarom René de Brouwer van Evanston Consulting om met het BENG2020 rekenmodel dit ontwerp nauwkeurig door te rekenen. Hierdoor is de aannemer maximaal ondersteund bij het afgeven van de Prestatiegarantie. Volgens de berekeningen gaat dit all-electric huis in een gemiddeld klimaatjaar ca. 6700 kWh per jaar gebruiken.

Systeemkeuze

Er is gekozen voor het all-electric installatieconcept van Green-Igloo, met een lucht/water warmtepomp en een zonneboiler met een grote buffertank (500 l), om in de toekomst zo flexibel mogelijk te kunnen inspelen op schommelingen in de energieprijzen, en zoveel mogelijk eigen energie zelf in te zetten. De binnen-unit van de warmtepomp en de buffertank staan in de geïsoleerde berging. De 39 opdak-zonnepanelen  liggen op het dak van het woonhuis en naast de 3 zonnecollectoren (HR-Solar) op het dak van de berging. Nieuwkerk Consultancy heeft een stevig PV-systeem geleverd: 39 x 280 Wp SolarWorld Protect ( = glas/glas) zonnepanelen van 10.920 Wp. Met de SolarEdge SE9K omvormer en 39 P300 optimizers worden de opbrengsten van alle panelen afzonderlijk geoptimaliseerd, en zijn afzonderlijk te monitoren. Deze blog gaat in op de keuze voor dit opdak-systeem, in plaats van een indak-systeem:   

Een douche-WTW zorgt voor een sterk verminderde tapwatervraag.

Thercon/Orcon garandeert 10 jaar lang de probleemloze werking van de technische installatie, waarbij het periodieke onderhoud middels een onderhoudscontract is vastgelegd. Met het meetsysteem van de warmtepomp worden de prestaties van de woning 24/7 nauwkeurig gemonitored. Plushuis bespreekt periodiek deze prestaties met de opdrachtgevers, zodat bijgestuurd kan worden als dat nodig is.

Ontwerpfilosofie “Altijd Lente”

Plushuis hanteert bij alle advieswerkzaamheden voor zowel renovatie als nieuwbouw zijn  “Altijd Lente” ontwerpfilosofie als leidraad: Door geen concessies te doen aan comforteisen wordt het gevoel van “Altijd Lente” jaarrond het beste gegarandeerd. In deze video licht Nicolaas van Everdingen dit toe: https://www.youtube.com/watch?v=AEJBl0j_eK0

Betrokken partijen:

De rol van Plushuis is om alle kennis van de betrokken partijen tot waarde te brengen, en als er kennis ontbreekt, deze in te brengen.

Plus-je-Huis team

Bouwmanagement en systeemintegratie : Plushuis (Nicolaas van Everdingen), tel.nr: 06-43148464  email: nicolaas at plushuis.nu

Aannemer: Van den Brandhof, Lunteren

Architect: ABCV Architectuur (ir. Alfred Verschuur), Lunteren

Installateur: Van Veldhuizen BV, Ede

Advies en metingen luchtdichtheid: Ingenieursbureau Van der Kleij  (ir. Peter van der Kleij), Arnhem

Energieberekeningen: Evanston Consulting (ir. René de Brouwer), Ermelo

Stagiaires bouwkunde : ROC A12 Ede

Leverancier technische installaties: Thercon & Orcon, Veenendaal

Opdak-zonnepanelen: nieuwkerkconsultancy.nl, Ede

Zonneboiler met 3 collectoren: HR-Solar

Isolatiesysteem (Sto Therm Classic): Sto, Tiel

Kozijnen (Acoya): Doornenbal, Veenendaal

Zonwering (Roma): Jumbo Zonwering Barneveld

Financiering: Rabobank Gelderse Vallei, Barneveld

[1] Extra hypotheek Rabobank: Om in aanmerking te komen voor €25.000 extra financieringsruimte bovenop het maximale leenbedrag wat berekend wordt op basis van het loon is er een energieprestatiegarantie nodig. Hierbij garandeert de aannemer aan de bewoner dat bij normaal gebruik van de woning de energiemeter over het jaar op 0 uitkomt voor een periode van 10 jaar.  Daardoor mogen de hypotheeklasten iets hoger zijn.

[2] Dna in de Bouw is een kennisnetwerk van organisaties en heeft de volgende doelstellingen:

  • Duurzaam, gezond en energie-efficiënt bouwen, renoveren en onderhoud in de regionale context stimuleren en versnellen.
  • Bijdragen aan integrale samenwerking van de regionale bouwkolom.

Contactformulier:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s